1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обсъждат ситуацията с кампанията по изкупуването на тютюна

Обсъждат ситуацията с кампанията по изкупуването на тютюна

Министър Греков ще се срещне с представители на големите фирми

Днес, 19 декември, от 13:00 часа министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков ще се срещне с представители на големите фирми, които изкупуват тютюн в страната.

Срещата в Министерството на земеделието и храните е по инициатива на министър Греков. На нея ще се обсъди ситуацията с кампанията по изкупуването на тютюна.

"Социалното напрежение е толкова голямо, че всеки момент могат да започнат протести", предупреди кметът на Неделино Стоян Беширов. В предаването "Преди всички" на БНР той каза, че вчера, 18 декември, е провел срещи в няколко села, за да успокои хората и е споделил с тях, че другата седмица ще се срещне с министъра на земеделието, за да принудят фирмите да изкупят тютюна и да заплатят труда на производителите.

Между 80 и 100 тона тютюн трябва да бъдат изкупени само на територията на община Неделино, съобщи кметът. "Кампанията се бави, за да печелят фирмите. Сега тютюнът на тях не им трябва и могат да правят всичко онова, което искат с обикновения тютюнопроизводител, без да си дават сметка, че той очаква тези пари, за да посрещне коледните и новогодишните празници", допълни Беширов.

Според него, трябва да има минимални изкупни цени на тютюна в България, тъй като често пъти фирмите дават смешно ниски цени. Той заяви, че напълно подкрепя предложението на ДПС да се направят промени в Закона за тютюна, с които да се регламентират точно и ясно задълженията на фирмите изкупвачи.

Ако фирмите не започнат, най-късно до 10 януари, да изкупуват тютюна, населението ще се вдигне, предупреди кметът на Неделино.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.