1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Общото производство на царевица за зърно възлиза на 1,64 млн. тона

Общото производство на царевица за зърно възлиза на 1,64 млн. тона

Пропадналите площи общо за страната са 34 800 декара

По данни на Областните дирекции „Земеделие” на Министерство на земеделието и храните във всички области на страната са ожънати площите с царевица и слънчоглед.

По предварителни данни общото производство на царевица за зърно възлиза на 1,64 млн. тона. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Сливен, Добрич, Плевен и Пловдив, където реколтираните количества от декар са в границите 431-491 кг зърно. Пропадналите площи, вследствие на неблагоприятни климатични условия, общо за страната възлизат на 34 800 декара.

Общото производство на слънчоглед е над 1,36 млн. тона, по предварителни данни. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Добрич, Силистра, Разград и Русе, където реколтираните количества от декар се движат в границите 212-237 кг. Пропадналите площи общо за страната са 9 340 декара.

До момента са засети над 10 млн. декара с пшеница, което е с близо 2,5 млн. декара в повече в сравнение със същият период на 2011 г. Засетите площи с ечемик възлизат на 1,6 млн. декара, където също се наблюдава по-интензивни темпове на сеитбата в сравнение с предходната година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.