1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обявеното през 2014 година руско ембарго е довело до значителен ръст на местното производство

Обявеното през 2014 година руско ембарго е довело до значителен ръст на местното производство

През 2016 година Русия е внесла аграрни стоки за 25 милиарда долара

Обявеното през 2014 година руско ембарго за хранителни стоки от редица западни страни е довело до значителен ръст на местното селскостопанско производство. Това заяви руският земеделски министър Александър Ткачов по повод третата годишнина от влизането в сила на ембаргото.

По думите на Ткачов, селскостопанското производство през 2016 година е било с 11 процента по-голямо от 2013-та. Въвеждайки забраната, правителството е издало на местните фермери празен чек за попълване на пазарните ниши, оставени от липсата на западни продукти. Аграрните субсидии в страната са нараснали с 27 на сто през последните три години и за 2017-та са достигнали 242-а милиарда долара.

През 2016 година Русия е внесла аграрни стоки за 25 милиарда долара, докато през 2013-та сумата е била 43 милиарда. За периода е отчетен огромен спад на вносното свинско – от 26 на 8 процента, както и на пилешкото – от 12 на 5 на сто. Наполовина е намалял и вносът на зеленчуци, до сегашните 463 хиляди тона.

В същото време руските производители на агротехника отчитат голям скок на експорта. За първото полугодие стойността на изнесените машини е нараснала с 50 процента до 58 милиона евро. България е един от основните клиенти, се казва в съобщение на браншовия съюз. Износът за нашата страна е скочил 4 пъти. Други външнотърговски партньори за руски машини са Узбекистан и Словакия, Иран и Молдова. Въпреки политическите напрежения, Украйна също купува руска техника. По данни на браншовия съюз през миналата година руските производители са изнесли малко над 1000 комбайна и около 180 трактора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.