1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се много добра реколта от слънчоглед в Добричка област

Очаква се много добра реколта от слънчоглед в Добричка област

Площите с културата тази година надхвърлят 981 000 декара

Очаква се много добра реколта от слънчоглед в Добричка област - между 200 и 300 килограма от декар, съобщи селекционерът по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт главен асистент д-р Галин Георгиев, цитиран от БТА.

Регионът е сред най-големите производители в страната на маслодайното семе като площите с културата тази година надхвърлят 981 000 декара. През миналото лято комбайните ожънаха 913 000 декара масиви.

Посевите са в много добро състояние, в края на цъфтежа и началото на млечната зрялост при нормална запасеност от влага на почвата, коментира научният работник. По думите му само в отделни землища, където е паднала градушка, има опасност от болести по растенията.

Заради сушата в страни от Черноморския басейн се очаква подобно на пшеницата и изкупната цена на слънчогледа в началото на жътвената кампания да се повиши, каза селекционерът. Той припомни, че през миналото лято изкупуването на слънчогледа е започнало от 650-700 лева за тон, очаква се ръстът в цената да достигне около 15 на сто.

Жътвата на слънчогледа в региона ще започне както е обичайно - в края на август или началото на септември, посочи селекционерът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.