1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се площите с пшеница през 2014 г. да бъдат с 3,1 млн. ха повече от тази година

Очаква се площите с пшеница през 2014 г. да бъдат с 3,1 млн. ха повече от тази година

Това коментира експертът от Института за пазарна икономика Николай Вълканов

Реколтата от основните зърнени култури и от слънчогледа през 2014 г. ще бъде дори още по-добра от настоящата година, ако няма сериозни природни катаклизми (като например сушата от 2012 г.). В резултат цените на основните селскостопански стоки през 2014 г. ще бъдат на нива около тези от 2013 г., коментира експертът от Института за пазарна икономика Николай Вълканов, пише "Стандарт".

Очаква се площите с пшеница през 2014 г. да бъдат 222,9 млн. ха - с 3,1 млн. ха повече от тази година. Цената на пшеницата обаче ще зависи от световния добив. На този етап пшеницата с добри хлебопекарски показатели с доставка през януари се търгува с $10-15 на тон повече спрямо тази с доставка през декември в основните пристанища на Черно море. Някои експортни компании обаче изпитват трудности в набавянето на достатъчни количества хлебна пшеница, тъй като производителите в Украйна продължават да задържат количества в очакване на по-високи цени.

През декември хлебната пшеница се търгува по 290 долара за тон в Черноморския регион, като няма съществени разлики между цените в големите страни износителки и България. Ечемик почти не се търси. Обявените цени в дълбоките пристанища на Русия на Черно море са 240-245 долара, подобни са цените и в Украйна. В Русия и Украйна се предлага царевица на цена 202-215 долара за тон, докато в България цената е 220-225 долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.