1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очакванията за тазгодишната реколта от зърно са умерени

Очакванията за тазгодишната реколта от зърно са умерени

Снимка:

През пролетната кампания голяма част от фермерите са успели да засеят площите и да извършат всички мероприятия в срок

Очакванията за тазгодишната реколта от зърно са умерени, като картината е шарена в различните части на страната. През пролетната кампания голяма част от фермерите са успели да засеят площите и да извършат всички мероприятия в срок. Това сочат данните на производителите в страната, потвърдени и от официалната статистика на земеделското министерство.

В региона на Стара Загора, където най-голям дял в земеделието има зърнопроизводството, ситуацията не е изключение от общата картина за България. През тази година най-много засети площи през есенната кампания са с пшеница, а през пролетната - със слънчоглед.

Добри очаквания

Въпреки че есенната сеитба тръгна с известни трудности на някои места в страната, актуалните данни на зърнопроизводителите показват, че няма сигнали за сериозни проблеми с посевите. Очакванията са реколтата да бъде сходна с миналата година. Фермерите от Старозагорска област казват, че посевите са в добро състояние, като очакванията са тази година да бъдат прибрани сходни с 2012 г. количества зърно. По данни на областната дирекция по земеделие засетите в региона през есенната кампания площи с пшеница са достигнали 643 хил. дка, което е увеличение спрямо предходната година, когато са били близо 600 хил. дка. Малък ръст е отчетен и при площите с ечемик, които са достигнали над 150 хил. дка (148 хил. дка година по-рано), пише "Капитал дейли".

Интересен факт е, че в региона се повишава интереса и към тритикалето (изкуствен хибрид между пшеница и ръж - бел. ред.), при което са засети близо 30 хил. дка, или с около 10 хил. дка повече площи от 2011 г. - тенденция, нехарактерна за другите региони на страната. Една от причините за това според местните фермери е спадащият интерес към рапицата в областта, както и фактът, че все повече земи в региона се разработват.

Нормалното протичане на пролетната кампания

Зърнопроизводителите са доволни от пролетната кампания тази година, като на някои места е имало проблеми заради горещото време, но те са преодолени. В Старозагорска област всички мероприятия са извършени в оптималните срокове, а очакванията на фермерите са за сравнително добра реколта, макар да е рано за прогнози. Официалните данни показват, че през тази година няма сериозни промени в най-предпочитаните култури. Най-голям интерес има към маслодайния слънчоглед. Засетите с него площи са около 417 хил. дка (по неокончателни данни).

Информацията на областната дирекция по земеделие към средата на май показва известно намаление на площите с царевица за зърно, но според фермерите окончателните данни най-вероятно ще покажат, че интересът към културата е сходен с миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.