1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Огромен интерес към биоземеделието в Ирландия

Огромен интерес към биоземеделието в Ирландия

Нивото на финансиране на фермерите, заети с биологично земеделие, се повишава значително

Новата схема за биологично земеделие в Ирландия се радва на небивал успех. От 380 по старата, сега подадените заявления са 870, съобщават медиите в страната.

Друг важен критерий за успеха на схемата, според анализаторите е, че 500 от подадените нови заявления са на фермери, които досега не са се занимавали с биоземеделие. Схемата бе представена през април с бюджет от 52 млн. евро за новия период на Програмата за развитие на селските райони. По този начин нивото на финансиране на фермерите, заети с биологично земеделие, се повишава значително. Според старата схема плащанията за повечето фермери, включително животновъдите, бяха по 106 евро за хектар, докато по новата те са увеличени с 60% и достигат до 170 евро за хектар.

Размерът на площите, за които могат да бъдат осигурени плащания, също е увеличен от 55 на 60 хектара. Според ирландското министерство на селското стопанство, новата схема се е оказала изключително успешна. Още с първия прием на молбите вече са постигнати повечето от целите за целия период на действие на Програмата за развитието на селските райони, коментират ирландските специалисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.