1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 10% от ечемика в Пазарджишко не е оцелял през зимата

Около 10% от ечемика в Пазарджишко не е оцелял през зимата

Започна пролетният преглед на посевите, който трябва да установи какви са щетите от продължителната и студена зима

Започна пролетният преглед на посевите, който трябва да установи какви са щетите от продължителната и необикновено студена зима. Опасенията преди месец бяха, че заради минусовите температури може да се стигне до средно за страната 30 на сто унищожено зърно, информира bTV.

Около 1/3 от площите са непоникнали, каза Мария Петканска от хидро-метеорологичната обсерватория в Пазарджик, която започна пролетния преглед на опитните полета на БАН. Студът е унищожил едва 5% от късно засятата пшеница. Пораженията от миналогодишната суша са 6 пъти повече.

Поражения има и върху рапицата. Около 10% от ечемика в областта не е оцелял през зимата - не от измръзване, а от задушаване заради образувалата се ледена кора. В същото време Министерството на земеделието и храните също започна преглед. Назначена е специална комисия, в която задължително присъства и зърнопроизводител, за да се избегнат евентуални претенции за злоупотреби.

Зърнопроизводителите имат право на помощ от държавата, ако се докаже, че продукцията им е пропаднала 100%. Заради природни катаклизми през миналата година е унищожена продукция от близо 10 хиляди декара, а държавната помощ за производителите е възлизала на 730 хиляди лева.

„Ако са застраховали земята си, могат да получат помощ до 80% от направените разходи, а ако не - до 50%”, уверява шефът на Дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения” Николай Маринов.

Най-много подадени сигнали има за унищожена рапица - най-вече в Бургаско, Добричко и Старозагорско. Първият етап на проверката ще приключи до края на седмицата. Дотогава комисията ще обходи поне 10 на сто от засетите площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.