1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 1.5 тона розово масло се очаква да бъде прoизведено през тази година

Около 1.5 тона розово масло се очаква да бъде прoизведено през тази година

В страната са засети около 35 хил. дка с рози

Около 1.5 тона розово масло се очаква да бъде прoизведено през тази година, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Количеството е сходно с миналата година, въпреки че розоберът през тази закъсня с около 10 дни.

В момента средната изкупна цена на килограм маслодайна роза е между 1.50 и 1.80 лв. в зависимост от сорта, а собствениците на розоварни очакват да постигнат цена от около 4500 евро за килограм розово масло на световните пазари.

"Розоберът през тази година започна малко по-късно заради валежите и хладното време", съобщи Ангел Токмакчиев, управител на дружеството "Роза Етерна", което има розови масиви и розоварна край казанлъшкото село Ясеново. По думите му в момента беритбата набира скорост.

По данни на земеделското министерство прибирането на реколтата е започнало най-рано в казанлъшките села Кънчево и Розово - на 26 май. Впоследствие кампаниите започват и във всички друга села в региона, а постепенно започват да набират скорост и в района на Павел баня, Калофер и Карлово.

В страната са засети около 35 хил. дка с рози, а очакваният среден добив е 300 килограма от декар. Розопроизводители от Карловско също съобщиха, че беритбата е закъсняла най-вече заради хладното време. Оттам допълниха още, че се готвят за допълнително наемане на берачи заради прогнозите за горещо време, което предопределя и по-бързото прецъфтяване на розите.

И в Казанлък, и в Карлово изкупната цена на килограм рози е по-висока от миналата година - между 1.50 и 1.80 лв. в зависимост от сорта. През 2010 г., която беше най-тежката за сектора за последното десетилетие, тя беше 1.10-1.20 лв. на килограм. Увеличението през тази година се дължи на измръзване на част от посевите най-вече в района на Павел баня, коментира Кремена Коева, производител в казанлъшкото село Долно Сахране.

Берачите пък получават около 50 стотинки за килограм. Розопроизводителите казват, че през последните две години заради кризата е "изчезнал" проблемът с липсата на работна ръка и по-голямата част от заетите са от региона.

Според прогнозата на земеделското министерство през тази година в страната се очаква да бъдат произведени около 1.5 тона розово масло. Те се реализират изцяло на международните пазари. "Цената на розовото масло е сравнително константна - около 4400 - 4500 евро за килограм, очакваме да бъде същата и през тази година", коментира Ангел Токмакчиев. По думите му няма да има сериозна промяна и на пазарите, на които ще бъде реализирана продукцията.

По-голямото част от розоварните имат сключени дългосрочни договори с различни партньори, а голяма част от сделките са "на зелено". И през тази година се очаква най-много розово масло да се изнесе за Франция. Другите големи пазари за българския продукт, който се използва в парфюмерията и козметиката, са САЩ, Япония и държавите от Близкия изток, чиито поръчки се увеличават с всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.