1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 4,1 млн. дка у нас пустеят

Около 4,1 млн. дка у нас пустеят

Снимка:

Земята в България ще повиши цената си, само ако бъде уедрена, единодушни са експертите

Около 4,1 млн. дка пустеят, показват данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Това прави близо 10% дял на необработваните ниви от всички. Според последното агропреброяване от 2010 г. използваната земеделска площ у нас е 36,1 млн. дка.

В почти всяко землище има земи, които не се обработват, коментира Борислав Петков, шеф на асоциацията. По-големите площи са предимно в планинските и полупланинските райони като Странджа. Много необработваеми земи има и в областите Габрово, Ловеч, Видин, Берковица, Хасково, отбелязва 24chasa.bg.

Пустеещи са и повечето от пограничните райони. Всъщност това са и местата у нас, които са най-обезлюдени. Според експертите с данък върху пустеещите земи те ще се вкарат в оборот. Така собствениците ще имат стимул да ги обработват, да ги дават под аренда или продават. Преди ден и министър Димитър Греков подкрепи идеята за данък. Все още никой обаче не говори в какъв размер да бъде и кой да го събира - общините или държавата. Ще направим експертна работна група, която ще обсъди въпроса, има идеи и за данък върху всички земи, каза Греков. От земеделските асоциации обаче са против общ налог за всички ниви.

Има тенденция през последните години за намаляване на пустеещите земи у нас, коментира още земеделският министър. Например през 2012 г. спрямо 2011 г. те намалели 10,1%, а за предходната година - с 9,6 на сто. Този данък не е толкова опасен, целта му не е да се облагодетелства някой, а по-скоро да се изчисти ползването на тези земи, обясни Греков.

Земята в България ще повиши цената си само ако бъде уедрена, единодушни са експертите. Затова и браншът настоява да има закон за комасацията. Греков обеща, че до края на май ще бъде сформирана работна група, която ще се заеме със задачата.

Всъщност първият частен комасационен проект у нас бе приключен през 2010 г. в землището на с. Катунец, община Угърчин. В него участваха 11 собственици на общо 7500 дка. Уедрени бяха 4400 дка. През 2012 г. Българската асоциация на собствениците на земеделски земи стартира 5 проекта за комасация. Площта на собствениците, заявили желание за участие, е 29 336 дка в областите Бургас, Ямбол, Шумен и Хасково. През миналата година асоциацията стартира и нови 15 проекта.

Закон за комасацията беше внесен в парламента още през 2001 г., но така и не се намери политическа воля да бъде приет, коментира и Венцислав Върбанов, бивш земеделски министър, а сега шеф на асоциацията на земеделските производители в България. Според него около 18% от земята у нас вече е сменила собствениците си. След бурното развитие на пазара на земя тенденцията от последната година е за задържане на цените и дори за лек спад в някои райони. Застоят се очаква да продължи и през следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.