1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 5 тона е реколтата от традиционния смилянски фасул

Около 5 тона е реколтата от традиционния смилянски фасул

Цената варира от 6 до 7 лева за килограм

Реколтата от традиционния смилянски фасул в селото е около 5 тона тази година, съобщи за радио "Фокус" служителят на кметството Сийка Кехайова. Това количество в никакъв случай обаче не е толкова голямо, за да го има на пазарите в цяла България и почти винаги там етикетът „Смилянски фасул” не отговаря на истината, обясни Кехайова.

Хората могат да са сигурни, че си купуват истински фасул, само ако им го продаде местен човек. Така получават отгледан традиционно с естествена тор продукт, с голяма масленост и изключителни хранителни качества. Тази година дребният фасул се продава на цена 6 лева, а цената на едрия фасул е 7 лева за един килограм. Картофите пък се продават за 1 лев за килограм, но хората от Смилян отдавна не произвеждат големи количества, всеки отглежда толкова, от колкото се нуждае неговото семейство, допълни Кехайова.

За Празника на фасула в Смилян всички хотелчета в селото ще са пълни. Традиционният празник ще бъде на 26 ноември и хора от близо и далеч ще посетят селото както всяка година. За коледните и новогодишни празници резервациите също са започнали отдавна и вече повечето места са заети, а потокът от чужди туристи, посещаващи Смилян и близката пещера „Ухловица”, не секва през цялата година, допълни още Кехайова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.