1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 80 000 души в Израел активно се занимават със земеделие

Около 80 000 души в Израел активно се занимават със земеделие

Обработваемата земя е между 15-16% от територията на страната, като основната причина за това е липсата на вода

Цялото производство на памук в държавата Израел се напоява с преработени отпадни води, съобщи днес Рина Ашкенази, експерт от Министерството на земеделието и извънградското развитие на държавата Израел, предаде БГНЕС.

Ашкенази дойде в България, за да представи поне част от това, което българските фирми ще могат да видят по време на световното изложение "Агритех 2012" в Тел Авив в периода 15-17 май 2012 г. Тя обясни на българските фирми, че реално обработваемата земя в Израел е между 15-16% от територията на държавата, като основната причина за това е липсата на вода. За това в страната търсят и други алтернативни източници на вода. Освен преработването на отпадъчните води, друг метод, по който активно се работи е обезсоляването на морската вода. Към 2010 година около 100 милиона куб. метра вода се произвеждат по този начин. Очакванията са, че до следващата година водата, добита по този начин, ще е 5 пъти повече. Очакванията са, че до 2020 година потреблението на вода от домакинствата ще се удвои, драстично ще се увеличат и нуждите на индустрията, за това се търсят възможности да се намали количеството вода, които се използват в земеделието.

Около 80 000 души активно се занимават със земеделие. Така на практика един фермер дава храна на 100 души. Не повече от 5% от цялото земеделие в Израел е биологично производство.

Повече домати, краставици и чушки се отглеждат в оранжерии, отколкото на открито. Ягоди също се отглеждат на закрито. Благодарение на оранжерийното производство израелските фермери могат да предлагат на пазара грозде през януари. Годишно обаче страната внася близо 4 милиона тона зърнени култури, тъй като не успява да произведе нужните й количества.

Кравите в Израел главно се отглеждат за мляко, а страната внася говеждо главно от Южна Америка. Кравите се отглеждат само в затворени пространства и имат електронни гривни, отчитащи движението им в малкото пространство. Пилешкото месо е най-евтино в Израел, като и там има и свободни и несвободни кокошки. В страната все повече и повече се практикува изграждането на големи изкуствени водни басейни на сушата, в които се отглеждат риби.

Държавата Израел изнася различни земеделски машини, семена, поливна техника, торове и химикали. На изложението българските фирми ще могат да видят специални съоръжения – машини за изключително бързо изтръскване на орехи и бадеми от дърветата, както и временни херметически затворени конструкции, които се изграждат за по-малко от час. Израелска фирма пък предлага на фермерите други биологични видове, които по естествен път унищожават вредителите на земеделската продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.