1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Окрупняване на стопанствата се наблюдава в Добричко

Окрупняване на стопанствата се наблюдава в Добричко

Около 4000 са регистрираните земеделски производители

Нормално протича преброяването на земеделските стопанства в Добричко, което трябва да приключи в края на месеца, съобщи директорът на областна дирекция “Земеделие” в Добрич Стилиян Митев, предаде Агенция "Фокус".

3,5 милиона декара е обработваемата площ в Добричка област към момента, около 4000 са регистрираните земеделски производители, а на преброяване подлежат приблизително 24 133 земеделски стопанства в областта. През 2003 година са били изброени в Добричко около 25 000 стопанства. Сега се наблюдава редуциране на бройката и това се дължи на окрупняването на стопанствата. За цялата страна земеделските стопанства, които се преброяват, са 750 000, при 665 000 преди седем години.

В Добричка област преброяването се осъществява от 85 анкетьора и 10 контрольора. Кампанията за цялата страна започна на 1 септември и се провежда под ръководството на Министерството на земеделието и храните. Изследването ще даде по-точна картина за състоянието на земеделието в България, подчерта Стилиян Митев. Кампанията обхваща всички страни членки на Европейския съюз (ЕС). Важно е да се знае, че всеки анкетьор има служебна карта с идентификационен номер, който я прави уникална. Картата е подпечатана от Областна дирекция “Земеделие”, така че спекулации не може да има, каза Митев. Той допълни, че е важно също стопаните да подават коректна информация на анкетьорите. По този начин ЕС ще получи вярна информация за състоянието на земеделието в страната ни в статистически план. Базата данни няма да бъде предоставяна на трети лица. За анкетата е подготвен въпросник, одобрен от земеделския министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.