1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Опасност от разпространение на болестта африканска чума по свинете

Опасност от разпространение на болестта африканска чума по свинете

Областната комисия по контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във Видин днес ще заседава по проблема

Областната комисия по контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във Видин днес ще заседава по проблема с възникналата опасност от разпространение на болестта африканска чума по свинете, информира БНТ. Въвеждането на специален контрол и превантивни мерки се налагат заради откритото огнище на болестта в Южна Украйна.

Заболяването не се предава на хората, но е силно заразно и нанася сериозни щети на животновъдството почти колкото другия бич за селските стопани - шапа - казаха от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

С писма - заповеди се дават предписания на митническите пунктове в областта, задължават се кметствата да оградят сметищата, за да се спре разнасянето на хранителни отпадъци, както и стриктно ще се следят двете фирми в областния град, които приемат и преработват кухненските отпадъци от стотиците круизни и товарни кораби, които спират на Дунавското пристанище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.