1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Опасност от развитие на цилиндроспориоза по черешите

Опасност от развитие на цилиндроспориоза по черешите

Болестта води до изтощаване или изсъхване на насажденията

В Кюстендил препоръчват пръскане на черешите срещу „бяла ръжда”. От пресцентъра на Областна дирекция по безопасност на храните съобщават, че валежите през месец юни са създали изключително благоприятни условия за развитие и разпространение на цилиндроспориозата, известна като „бяла ръжда”. Болестта е довела до окапване на листата и начало на обезлистване черешовите дървета още в края на месец юни.

Ранното обезлистване на дърветата, преди узряване на дървесината, довежда до изтощаването им и изсъхване или измръзване през зимния период. Поради тази причина е необходимо, след приключване на беритбата, в градини с прояви на болестта да се извършат две последователни третирания през 10-12 дни с регистрирани фунгициди.

Причинител на болестта е гъбата Blumeriella jaapii (Rehm) Arx (syn. Coccomyces hiemalis Higgins), която презимува в окапалите заразени листа върху почвената повърхност в овощна­та градина. Узряването на зимните спори, които причиняват първичните заразявания съвпада обикновено със фено­фазата на цъфтеж при черешата, а от­делянето им продължава около 6 сед­мици. За отделяне на спорите и за ин­фектиране на листата е необходима влага и подходяща температура. Най­-обилно аскоспори се отделят при температура от 15 до 27º С, а най-слабо при температура около 8º С.

Инфекцията на листата става през ус­тицата, разположени от долната страна на листната повърхност. Развилите се вече листа са чувствителни на болестта през целия вегетационен период.

Всички черешови и вишневи сортове с ценни стопански качества са чувствителни на болестта, но в различна сте­пен. От проучените в Института по зе­меделие, Кюстендил, сортове слабочувствителни са Вик, Шмидт, Бигаро Оратовски, средно чувствителни са Ко­зерска, Бигаро Бюрла, Ранна черна едра, Ляна, Ранна от Бал, Аноне, Мертон Марвил, Хеделфингенска, силно чувст­вителни са Принцеса, Приусадебная, Уиндзор, Охридска, Техловицка, Мер­тон баунти, Мертон крейн, Бинг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.