Болестта води до изтощаване или изсъхване на насажденията
В Кюстендил препоръчват пръскане на черешите срещу „бяла ръжда”. От пресцентъра на Областна дирекция по безопасност на храните съобщават, че валежите през месец юни са създали изключително благоприятни условия за развитие и разпространение на цилиндроспориозата, известна като „бяла ръжда”. Болестта е довела до окапване на листата и начало на обезлистване черешовите дървета още в края на месец юни.
Ранното обезлистване на дърветата, преди узряване на дървесината, довежда до изтощаването им и изсъхване или измръзване през зимния период. Поради тази причина е необходимо, след приключване на беритбата, в градини с прояви на болестта да се извършат две последователни третирания през 10-12 дни с регистрирани фунгициди.
Причинител на болестта е гъбата Blumeriella jaapii (Rehm) Arx (syn. Coccomyces hiemalis Higgins), която презимува в окапалите заразени листа върху почвената повърхност в овощната градина. Узряването на зимните спори, които причиняват първичните заразявания съвпада обикновено със фенофазата на цъфтеж при черешата, а отделянето им продължава около 6 седмици. За отделяне на спорите и за инфектиране на листата е необходима влага и подходяща температура. Най-обилно аскоспори се отделят при температура от 15 до 27º С, а най-слабо при температура около 8º С.
Инфекцията на листата става през устицата, разположени от долната страна на листната повърхност. Развилите се вече листа са чувствителни на болестта през целия вегетационен период.
Всички черешови и вишневи сортове с ценни стопански качества са чувствителни на болестта, но в различна степен. От проучените в Института по земеделие, Кюстендил, сортове слабочувствителни са Вик, Шмидт, Бигаро Оратовски, средно чувствителни са Козерска, Бигаро Бюрла, Ранна черна едра, Ляна, Ранна от Бал, Аноне, Мертон Марвил, Хеделфингенска, силно чувствителни са Принцеса, Приусадебная, Уиндзор, Охридска, Техловицка, Мертон баунти, Мертон крейн, Бинг.