Опитайте вкуса на стари български рецепти с мляко

Дегустации и конкурс за познаване на фермерско сирене и мляко на традиционния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“

Това издание на традиционния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще предложи демонстрации на традиционни български техники за производство на овче сирене и ръчен кашкавал от краве мляко. Ще има дегустации, както и  конкурс за познаване на фермерско сирене и мляко.

Фестивалът се провежда всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред Министерството на земеделието и храните (бул. „Христо Ботев“ 55). Демонстрацията е насрочена за 12 часа. Тогава планираме и кратко  събитие за продължението на проекта „Седмичен фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. Поканили сме нашите партньори от Столична община, Район „Красно село“, Министерство на земеделието, храните и горите, Българска агенция по безопасност на храните, Швейцарско посолство, граждански организации

Фестивалът се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018 и в партньорство с Район „Красно село” на Столична община.

По традиция Фестивалът представя автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: сирене и кисело мляко, кашкавал, мед, сладка, яйца, прясно месо, сезонни плодове и зеленчуци, занаятчийски хляб, ядки, гъби, тиква, био вино, био оцет, био чай, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя, малки сувенири… Много от продуктите са биологични. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Акценти в изданията ще са демонстрациите и дегустациите на храни, произведени във фермите: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и др.

Запазена марка на фестивала са демострациите и дегустациите. Събитията на 18 април и 23 май са включени в СОФИЯ АРТ ПЛАН – календар на съпътстващите събития по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Фестивалът започна през юни 2017 в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. Фестивалът се утвърди, вече е добре познат на софиянци и гости ни столицата.