1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Опити с препарати за растителна защита при пшеница, царевица и слънчоглед

Опити с препарати за растителна защита при пшеница, царевица и слънчоглед

За десета поредна година в опитните полета на Аграрния университет – Пловдив и на производствени площи в Южна България се организират поредица от открити дни

За десета поредна година в опитните полета на Аграрния университет – Пловдиви и на производствени площи в Южна България се организират поредица от открити дни - Хербитур. В края на месец април и началото на май се състояха първите  два “рапични хербитура”, а сега е време за  основните традиционни мероприятия при пшеницата, царевицата и слънчогледа. Продължителните и обилни валежи през последните две седмици в района на Пловдив станаха причина за известно забавяне на провеждането на първото мероприятие, анонсирано за 21 май 2012 г.     

На тази втора серия от Хербитур 2012, освен разнообразието от хербициди при трите култури, ще бъдат демонстрирани резултати от опити с фунгициди при пшеницата и  обсъждане на  резултати от физиологични анализи на царевица, подложена на воден стрес, която е третирана с антистресови продукти.

Както обикновенно и през тази година разнообразието от изпитвани и демонстрирани продукти за растителна защита и технологии е много голямо. Основни партньори и възложители на опитите с хербициди и за Хербитур 2012 са фирмите Байер, БАСФ, ДАУ Агросайънсис, Синджента, ДюПонт, Пионер Семена България, фирма СЕМПЕ -2 ООД и др. Нараства интересът за участие в Хербитур на фирмите възложители на опитите, към демонстрация на резултати от приложението на различни фунгициди при пшеницата. Засилено е партньорството на фирмите от пестицидния бизнес и със специалисти в областта на физиологията и биохимията  на растенията. Тази мащабна по обем и по качество работа си струва да бъде широко популяризирана и да стигне възможно най-бързо до практиката. Така Аграрният университет – Пловдив, и чрез този научно-изследователски и внедрителски проект Хербитур, за десета поредна година ще даде своя принос за скъсяване на дистанцията между висшето агрономическо образование, аграрната наука и агробизнеса.

Целия материал за Хербитур 2012 четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.