1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Оранжерии – трудни пазари и много бюрокрация

Оранжерии – трудни пазари и много бюрокрация

Стоката се изкупува на безценица

Трудни пазари и сложни процедури в подпомагането – от това се оплакват собственици на оранжерии в Петричко. Инвестициите в оранжерийното производство са големи, а работата е специфична и трудоемка. Контролът върху вноса е слаб, липсва политика на подкрепа за българското производство, казват производителите.

Най-големият проблем за производителите на оранжерийни зеленчуци са прекупвачите. Стоката се изкупува на безценица, а на пазара стига на тройна и четворна цена.

Новата власт да направи процедурите за фермерите по-прости, искат производителите. Сегашната административна машина е тромава и тежка и това отказва малките и средните стопани от европейските проекти. „За да тръгнеш да подготвиш един проект, документи за финансиране и подпомагане е нужно човек да е безработен и всеки ден да върви от врата на врата“, коментира  Александър Треновски, кмет на с. Кавракирово, Петричко

Въпреки, че аграният бизнес е в условията на свободна пазарна среда, държавата може да даде гръб на родните производители като въведе специални стимули и облекчения за българската продукция. В противен случай, стопаните се демотивират да работят.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.