1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Оранжерийните домати вече са на пазара

Оранжерийните домати вече са на пазара

Сезонът на беритбата започна преди няколко седмици

Оранжерийните домати вече са на пазара. Зеленчукопроизводителите от региона на Благоевград очакват добра печалба от реколтата тази година, въпреки лошите климатични условия. Според фермерите, ако вносът на зеленчуци бъде ограничен на 100% ще реализират произведеното от тях на пазара.

Гостуваме в оранжериите на младо семейство фермери от село Микрево, община Струмяни. Мариан и Юлия започват да развиват земеделие преди няколко години с малка оранжерия домати. По-късно семейството разширява бизнеса си, като успява да спечели европроект и построява още една оранжерия. А, в нея узрелите домати вече са факт.

Сезонът за бране на домати започна преди няколко седмици. Пикът се очаква след 20 юни. Въпреки отличните условия, при които отглеждат реколтата си фермерите не скриват, че проблемите не ги подминават. Най-често предизвикателство са киселинните дъждове, които са попарили част от листата на растенията и естествените болести по доматите, като мана и миниращият молец.

Според специалистите по растителна защита съвременните фермери имат висока култура при отглеждане на растения. Въпреки това, някои от тях взимат сами решения, а това води до редица проблеми.

Към момента узрелият домат на пазара в Благоевградско стига цена до 2 лева и 50 стотинки за килограм.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.