1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Оранжерийните производители се обявиха против поскъпването на природния газ

Оранжерийните производители се обявиха против поскъпването на природния газ

Изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев и председателя на КЕВР

Оранжерийните производители се обявиха против поскъпването на природния газ, което е планирано да влезе в сила от април месец. Браншовиците са изпратили отворено писмо до президента Румен Радев и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране. Земеделските стопани настояват за преосмисляне на решението за увеличение на горивото с 30%.

Със синьо гориво се отопляват най- големите парници в страната. Повече от 70% от производителите, които отглеждат продукция в стоманено-стъклени оранжерии разчитат именно на газта. „Тя е най-екологично чиста и най-енергийно ефективна. За нас това е един от най-важните компоненти, особено за зимното производство, коментира Атанас Кунчев, председател на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Последиците от поскъпването ще са сериозни, категорични са от бранша. „Нашето производство ще стане нерентабилно и оранжериите ще фалират. Такова оскъпяване е абсолютна лудост, тъй като цената на домата и краставицата в оранжерийното производство се формира най-вече от отоплението", обясни Атанас Кунчев. Това ще се случи в резултат от вноса и по- евтиното полско производство. Дори и оранжерийните производители да разсадят през март месец пак се налага използване на отопление. Браншовиците посочват като неоснователни мотивите за поскъпване на синьото гориво.

Производителите, които имат кредити и потребителите ще бъдат най-засегнати от поскъпването. Припомняме, че поради ниските температури тази зима цената на краставиците и доматите беше около 4 лв. Това означава, че догодина при подобни климатични условия тя ще се покачи с още 30%.

Автор: Яница Марова 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.