През последните пет години свиневъдите не са получавали помощи, сочат данните на браншовата организация
Българските производители на свинско месо осигуряват едва 30% от потреблението на този продукт. Принудени сме да консумираме вносно месо, което не е толкова прясно, колкото произведеното у нас, заяви на пресконференция в рамките на Националната среща на земеделските производители в курорт Златин пясъци Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. Сериозна е регресията в сектора свиневъдство, спадът на броя на животните е осем пъти. По данни на Асоциацията преди 20 години броят на свинете у нас е достигал 4 милиона. При влизането ни в ЕС броят им е бил 1 милион, докато сега свинете са 500 000.
Папазов допълни още, че през последните пет години секторът не е получавал никакви субсидии. Първите плащания за свиневъдите са всъщност нотифицираната държавна помощ за хуманно отглеждане на животните в края на миналата година. Папазов изрази надежда до 2020 г. броят на отглежданите у нас свине да нарасне и отново да стигне 1 милион броя.