1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Още три традиционни продукта са на път да бъдат включени в списъка на Европейския съюз като храни с традиционно специфичен характер

Още три традиционни продукта са на път да бъдат включени в списъка на Европейския съюз като храни с традиционно специфичен характер

МЗХ спазва европейската политика за запазване на традиционните вкусове на Континента

Още три традиционни продукта са на път да бъдат включени в списъка на Европейския съюз като храни с традиционно специфичен характер. След четирите сурово-сушени месни деликатеса страната ни е стартирала национална процедура за още продукти. Очаква се европейски регламент да утвърди българските храни.

Министерството на земеделието и храните спазва европейската политика за запазване на традиционните вкусове на Континента. Ведомството отделя финансов пакет за промоционалното предлагане на автентичните храни. Тази година бюджетът е увеличен от 120 на 133 милиона евро. Процедурата по регистрация преминава в няколко етапа.

Четирите утвърдени български деликатеса са „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Роле Трапезица“ и „Кайсерован врат Тракия“. След регистрация продуктите получават универсално лого на европейско ниво. Същото, което имат италианските, испанските и френските храни. Разликата между нас и тях обаче е в различните нива на реклама.

Цветанов допълни, че храните с традиционно специфичен характер заемат все по-голям пазарен дял, като създават по-голямо доверие в потребителите.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.