1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Още за киселото мляко и гурбетчиите-градинари

Още за киселото мляко и гурбетчиите-градинари

Български агрономи и учени още от зората на новата българска държава след Освобождението са изобретатели и преносители на ценен земеделски опит

Български агрономи и учени още от зората на новата българска държава след Освобождението са изобретатели и преносители на ценен земеделски опит от света и Европа. Наследниците им припомнят, че „лактобациликус булгарикус", една от бактериите, използвани за производството на киселото мляко, е идентифицирана от българския доктор Стамен Григоров от Трънско. Много ценни знания са дарили на Европа и гурбетчиите-градинари от Лясковец. Ценната бактерия „лактобацилус булгарикус", кръстена на името на страната ни, е открита от д-р Стамен Григоров през 1905 година. Тя се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява. Истински дар е че такива бактерии се срещат свободно в природата на България. Важно е как се съхраняват и по-често да използваме храните с такъв състав, защото те създават естестевната микрофлора на организмите ни, твърди Румяна Енева, микробиолог от БАН. Те са кръговрат, който поддържа живота. Румяна Енева е наследник на гурбетчиите градинари от Лясковец, прославили България с нови сортове в дълъг период / от 18 до 40-те години на 20 век/ в Европа, Америка, чак до Австралия. Прадядо и Гени Дачев е откривател, автор на много агрономически трудове и преносител на земеделските катедри от чужбина у нас. Бибилиотеката му се е загубила. Но донесеното и доразвито от него, например за лека на филоксерата по лозята, е помогнало на много хора. Лясковските градинари и лозари допринасят много за създаването на кооперации.

Автор: Ваня Манолова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.