1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От 2012 г. влиза в сила забраната за отглеждане на кокошки в клетки

От 2012 г. влиза в сила забраната за отглеждане на кокошки в клетки

ЕК не възнамерява да отлага крайния срок за забраната

Забраната за продажба на яйца в Европейския съюз от кокошки носачки, отглеждани в клетки, ще влезе в сила от 1 януари 2012 г., както е планирано. Брюксел ще започне наказателни процедури за държавите членки, които пропуснат крайния срок за прилагане на забраната, предаде "Ройтерс".

"Комисията не възнамерява да отлага крайния срок за забраната. Инвестициите и положените усилия, както и доверието на потребителите, не трябва да бъдат подценени", заяви еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали пред евродепутати в Брюксел.

В началото на септември "Гардиън" съобщи, че стотици птицеферми в цяла Европа няма да успеят да приложат забраната на конвенционалното клетъчно отглеждане на кокошки носачки, влизащо в сила от началото на 2012 г. Новите правила се въвеждат с цел да се елиминира този начин на отглеждане и чувствително да се подобри положението на животните.

За предстоящите промени в разпоредбите се знае от 12 години, откакто Директивата за кокошките носачки от 1999 г. постанови, че конвенционалните неуголемени клетки трябва да бъдат подменени с безклетъчна система или уголемени клетки с повече пространство, с гнездо и място за кацане. Използваните в момента клетки са толкова тесни, че в тях птиците нямат възможност да ровят или да разперят крила.

По данни на Еврокомисията за април тази година близо 144 милиона кокошки носачки в ЕС все още се отглеждат в клетки. Това е повече от една трета от всички кокошки в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.