1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От началото на жътвената кампания при пожари са унищожени 2165 дка зърнено-житни площи

От началото на жътвената кампания при пожари са унищожени 2165 дка зърнено-житни площи

От ГДПБЗН призовават гражданите за повишено внимание и стриктно спазване на противопожарните изисквания

2 809 119 дка зърнено-житни площи са ожънати от началото на жътвената кампания досега. Възникнали са 73 пожара, а са унищожени общо 2165 дка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-много са пожарите в област Пловдив - 25. Сериозни щети е причинил пожарът в землището на пловдивското село Церетелево, където на 10 юли бяха унищожени 200 дка пшеница.

От 1 юни в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” работи Щаб за ръководство и координиране дейността на структурите на главната дирекция в цялата страна. Звената на пожарната са връчили 2100 писмени разпореждания и са изпратили 1750 уведомителни писма до фирми и организации, които имат отговорности към прибирането на реколтата. След проверка за участие в жътвата са допуснати общо 27 280 единици земеделска техника, като 5670 от тях е броят на зърнокомбайните.

За констатирани нарушения на противопожарните изисквания до момента са съставени 53 акта. В повечето случаи причините за възникване на пожарите са допуснати грешки и безотговорност. Според експертите огънят много често тръгва от изхвърлени незагасени цигари и фасове от коли, преминаващи край житните масиви.

От ГДПБЗН призовават гражданите за повишено внимание и стриктно спазване на противопожарните изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.