1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отговорността трябва да се носи от всички участници в агрохранителната верига

Отговорността трябва да се носи от всички участници в агрохранителната верига

Етикетът трябва да дава информация за целия път на продукта до търговската мрежа

В днешния глобален свят и в контекста на всички сегашни кризи – какво означава да си отговорен производител днес? Отговорите потърсиха участниците във форум, който се проведе в столицата. 
„Производителите на храни не могат никога да бъдат безотговорни, но не са безгрешни. Могат да правят грешки. Но най-важното е да няма опасни продукти, а качеството е едно понятие, за което няма категорична и ясна дефиниция и се приема прекалено субективно от всеки потребител. Истината е, че отговорността е по цялата верига – на производителя на суровините, преработвателя, дистрибутора, търговеца“, каза  месопреработвателят Кирил Вътев.
 
„Производителят има много по-голяма отговорност отколкото преди 30 години. По време на социализма държавата контролираше всичко и отговаряше за всичко. Докато сега хилядите производители носят много по-голяма отговорност и се очаква самоконтрол от тяхна страна. А контролът е по-скоро последващ. Той трябва да респектира“, каза Богомил Николов, изп. директор на Асоциация „Активни потребители“. 
 
Потребителят се информира чрез етикета на продукта. Какви са правилата при етикетирането? „Правилата са съвсем кратки и ясни, независимо дали продуктът е български или вносен. Етикетът трябва да съдържа подробна информация - що за артикул е в опаковката, производителят - ако е сертифициран, по кой сертификат, кой номер, дистрибуционен център и опаковъчен център. Клиентът трябва да има информация за целия път на продукта до търговската мрежа“, заяви Иван Иванов, ръководител „Плодове и зеленчуци“ в търговска верига.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.