1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открит ден на зърнено-житните култури в пазарджишкото село Ивайло

Открит ден на зърнено-житните култури в пазарджишкото село Ивайло

Снимка:

Проявата е ежегодна

Открит ден на зърнено-житни култури ще проведе от 10.00 часа Опитната станция по поливно земеделие в село Ивайло, каза директорът на станцията Христина Георгиева, цитирана от Радио „Фокус”.

 „Проявата е ежегодна и тази година също ще даде възможност на всички желаещи да видят на място, на полето реакцията на различните сортове зърнено-житни култури спрямо условията през годината. Ще отчетем също локалните превалявания в станцията и в региона. Ще обърнем внимание и на мерките срещу актуалните в момента гъбни заболявания по растенията заради влагата”, добави Георгиева.

Откриването ще бъде с обобщителна характеристика на климатичните промени и съпоставка на житните насаждения в района – като площи, развитие до момента, благоприятен период за братене и т.н. Следва презентация на експерти от Карнобат за техни сортове ечемик, след което участниците ще излязат на полето.

„Ще бъдат посетени всички демонстративни полета, които включват обикновена пшеница - сортове селекция на Садово и Генерал Тошево, твърда пшеница - селекция на Чирпан и ечемик - селекция на Карнобат. Също така ще демонстрираме седем сорта тритикале, една култура, която трябва да заема все повече площи в нашите полета, тъй като се очертава като едно добра суровина за диетичния хляб. Тя е кръстоска между ръж и пшеница и се развива много добре към момента,” добави директорът на Опитната станция по поливно земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.