1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открит полски ден, посветен на рапицата, се проведе в землището на с. Кортен

Открит полски ден, посветен на рапицата, се проведе в землището на с. Кортен

Организатори на мероприятието са две от водещите в земеделския бранш фирми „KWS семена България” и „Кемтура”

Кооперацията в село Кортен е заложила опити със 7 сорта и хибрида на „KWSсемена България”: Триангъл, Тасило, Милена, Реми, Травиата, Командо и най-новата селекция – Торан. Земеделски производители от Южна България присъстваха на представително поле с много добро фитосанитарно и технологично състояние, където е спазена технологията и препаратите и торовете са приложени в навреме и в точните дози.

 По думите на Димитър Димитров, търговски представител на KWS за Южна България, през този сезон на повечето места от страната рапицата е в много добро състояние. През есента тя е развила от 8 до 10 листа, което е дало възможност растенията да образуват корен от порядъка на 10-12 сантиметра в разрез и това е помогнало за успешното презимуване на рапицата.

От тази година немската фирма ще предложи на земеделските производители фабрично обеззаразени с инсектицид и фунгицид кълняеми семена за директна сеитба, което означава, че с една торба ще могат да се засеят от 30 до 33 дка.

За доброто развитие на рапицата в опитните полета на кортенската кооперация е приложен през есента на 2009 г. специализираният тор Левъл 2 на фирма „Кемтура”. Той повишава студоустойчивостта на рапицата и оказва стимулиращо дайствие на растежа й. Мария Начева, председател на кооперацията, разказа, че продуктът е оказал много добро влияние на кореновата система на рапицата и го препоръча като част от задължителните мероприятия от земеделските производствени практики.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.