1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открива се сезонът за борба с градушките

Открива се сезонът за борба с градушките

Все още не са доставени зарядите, с които от 23 площадки ще бъдат атакувани градоносните облаци

Сезонът за борба с градушките тази година ще бъде открит малко по-рано от обичайното – в средата на този месец, съобщиха от ракетния полигон край врачанското село Бърдарски геран, пише econ.bg. Все още обаче не са доставени зарядите, с които от 23 площадки ще бъдат атакувани градоносните облаци. Полигонът защитава 1,6 милиона декара обработваема земя във Врачанска и Плевенска област.

Румен Димитров работи вече 37 години на полигона в Бърдарски геран. Пред очите му примитивната аналогова техника се е сменила с най-модерната компютърна радарна система за автоматична обработка и подаване на командите за стрелба към ракетните площадки. На всеки 4 минути системата анализира метеорологичната обстановка и сигнализира дали приближават опасни облаци.

"Имаме една от най-ефективните защити – за последните 15 година са допуснати само две-три градушки, като най-голямата площ, която е била поразена, е била 3 хиляди дка. Не винаги може да се предотврати градушка, това не е решено никъде в световен мащаб", коментира Румен Димитров.

Предвижданите масови съкращения са спрени, а на полигона очакват доставката на ракетите.

"Тази година, изключително трудна във финансово отношение, Министерството на земеделието успя да осигури достатъчно средства, поне на този етап, за да се изпълнят минималните изисквания за започване на активния сезон. Главното е осигурено", обяснява Димитров.

Ракетните площадки спасяват всяко лято продукция за милиони лева, но най-добрата защита, според специалистите, е застраховането на реколтата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.