1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отминала е опасността от шап в Одринска област

Отминала е опасността от шап в Одринска област

Отварят отново пазарите за търговия с живи животни

В Одринска област отварят отново пазарите за търговия с живи животни. Те бяха закрити през месец март тази година с цел да не се допусне разпространение на зараза след като в пограничната Бургаска област бяха установени случаи на заболявания от шап по животните, предаде БНР.

В Одринска област беше предприета карантина, ограничено бе движението на добитъка, извърши се ваксиниране срещу шапа с ваксини, част от които бяха доставени от Европейския съюз. От българска страна се реши да бъде издигната телена ограда по границата с Турция, за да спират животните.

Областната комисия за контрола на заболяванията по животните в Одрин е взела решение да бъдат отворени закритите досега пазари за търговия с живи животни в селищата Кешан и Хавса, които са и главните тържища в този регион. Това означава, че опасността от разпространение на зараза от шап е отминала.

Кметът на община Хавса Огуз Текин заяви, че в момента се дезинфекцира местният пазар за животни и след няколко месечно прекъсване ще започне да функционира на 28 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.