1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отношението към животните във фермите е все по-важно за германските потребители

Отношението към животните във фермите е все по-важно за германските потребители

Снимка:

Страната произвежда 17 пъти по-големи количества всякакви видове меса, отколкото потребява

Германските потребители обръщат все по-голямо внимание на добрите условия за отглеждане на животните във фермите, което принуждава сектора в страната, най-голям европейски производител на месо, да се приспособява към изискванията им, информира Франс прес.

Как да се разбере дали пържолата е произведена във ферма за интензивно животновъдство или в структура, придържаща се към добрите условия за отглеждане на животните? От няколко дни по рафтовете на супермаркетите в Германия се появиха два нови етикета, за да бъдат различавани производителите, проявяващи грижа към комфорта на отглежданите от тях животни, пише БТА.

Двете марки, разработени от Германската федерация за защита на животните и асоциация "Четири лапи", вземат предвид пространството, отделено на всяко животно, поддръжката на оборите, времето за транспорт до кланицата или упойката при кастриране. Това е нещо съвсем ново в страната, където всеки девети германец заявява, че при покупка на месо за него са важни условията за отглеждане на  животните, сочи проучване на Министерството на земеделието, което е финансирало разработката на двата етикета. Те бяха представени на изложението за селското стопанство "Зелена седмица" в Берлин, което ще продължи до 27 януари.

Отношението към животните във фермите е все по-важно за потребителите и те са особено разтревожени от репортажите, излъчвани по телевизията. Някои от тях дори вече не искат да ядат месо и стават вегетарианци, посочва асоциацията на потребителите. В събота 25 000 демонстранти се събраха в германската столица, за да протестират срещу страданията на животните, все по-широката употреба на антибиотици и вредите за околната среда от интензивното животновъдство.   

По данни на асоциация "Четири лапи" над 2 милиона прасета се отглеждат в много тесни пространства в Германия, която е най-големият производител на свинско месо в Европа. Страната произвежда 17 пъти по-големи количества всякакви видове меса, отколкото потребява. През 2011-а година са произведени 8,44 милиона тона месо, което представлява увеличение от 4,7 на сто за една година.

Стремежът към повече продуктивност води до много проблеми, като например деформации на костите при интензивното отглеждане на пилета. Малките ферми са на път да изчезнат и така все повече животни се събират в по-малък брой, но гигантски ферми, изтъква Естер Мюлер от Федерацията за защита на животните.

От "Четири лапи" обаче предупреждават да не се правят прибързани обобщения, тъй като в някои големи животновъдни стопанства има високо качество на отглеждане, докато в някои от малките структури условията могат да бъдат много лоши.

Германската Федерация на селскостопанските производители от своя страна изтъква, че всяка година се инвестират по няколко милиона евро за подобряване на комфорта на животните. Ръководителят на федерацията Йоахим Руквид отбелязва, че високата производителност на сектора не би била възможна, ако животните не се чувстват добре. В световен план ние играем в Първа лига, допълва той. В същото време секторът предупреждава да не се въвежда прекалено стриктна регламентация, тъй като това ще доведе до повече разходи и намаляване на резултатите.

От  известно време германските закони завишават изискванията, като например от 2019-та ще бъде забранено да се кастрират прасета без упойка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.