1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отношенията между производителите на мляко и преработвателите ще се регламентират в писмени договори

Отношенията между производителите на мляко и преработвателите ще се регламентират в писмени договори

Животновъдите трябва да започнат да се обединяват, за да защитят икономическите си интереси

В най-скоро време отношенията между производителите на мляко и преработвателите ще се регламентират в писмени договори със срок на действие минимум 6 месеца. В тях ще се посочват изкупните цени, обемите на доставка, сроковете на доставка, правата и задълженията на двете страни. До 14 дни след сключването на договорите, те трябва да бъдат вписани в Разплащателната агенция към Държавен фонд “Земеделие”. Специална група в агенцията ще следи дали се спазва новият Закон за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Той още не е влязъл в сила, но предложенията за промени в сега действащия норматив са публикувани за публично обсъждане.

Законопроектът предвижда санкции в размер от 5000 до 20 000 лева за преработвателите, които изкупуват мляко без писмени договори. За животновъдите, които пък предлагат суровината без необходимия документ, глобата ще е по-ниска – от 500 до 2000 лева. Това съобщи експертът от Министерството на земеделието и храните Георги Недялков пред БНР.

Според Слави Кралев от министерството животновъдите трябва да започнат да се обединяват, за да защитят икономическите си интереси. “Когато някой преговаря с преработвателя от името на 100 млекопроизводители, преговорите стават много по-равнопоставени и така може да се защити по-добра цена на млякото”, убеден е Кралев. Той посочи, че досегашният опит в създаването на организации на производители не е оптимистичен. “Няма да има финансов стимул от страна на държавата за обединяването на животновъдите. Но пък за самите тях има икономически стимул да го направят”, твърди експертът от МЗХ.

Ефектът от подписването на договори между производители и преработватели на мляко ще е, че всичко вече ще излезе на светло. Ще се знае кой преработвател какви цени плаща, в кои райони млякото е скъпо и в кои е евтино.

Експертите от МЗХ съобщиха, че писменото договаряне на продукцията ще започне с млякото, но до 2015 г., когато ще се приложи новата Обща селскостопанска политика в ЕС, тази практика ще стане задължителна и за другите селскостопански стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.