1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отпадането на млечните квоти през 2015 г. - заплаха или възможност за българските производители

Отпадането на млечните квоти през 2015 г. - заплаха или възможност за българските производители

Снимка:

Отговорите са противоположни

Какво ще стане след отпадането на млечните квоти през 2015 година? Въпросът вълнува както малки, средни и едри производители, така и научни звена. Отговорите са противоположни. България ще бъде залята с мляко от Дания, Франция и Холандия, смятат представители на научните среди.

Без притеснения по темата са представители на фермерите, според които в страната ни се произвеждат едни от най-качествените млека. Съветът на академичните среди обаче, е за повишаване на качеството и за повече познания за съвременното производство.

В България производството на мляко е намаляло наполовина, от около 2 млн. 100 хиляди тона на 1 млн. 100 хиляди. За това трябва да се стимулират всички фермери - от най-дребните до най-едрите. В същото време голяма част от българските ферми са с много ниско ниво на производство, под 3 тона годишно.

Един от големите проблеми в българското млекопризоводство е, че половината от количеството му е в сивата икономика, защото не отговаря на европейските стандарти, смята проф. Станков, ректор на Тракийския университет. Причините - лошо хранене и отглеждане на животните.

Вижте видео материал по темата с проф. Иван Станков, ректор на Тракийския университет, в сайта на АГРО ТВ...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.