Овцевъдите на НОА с бизнес визия за сектора

Браншовата организация стартира поредица делови срещи с подкрепата на Фондация „Америка за България“

Овцевъди с успешни стада припознаха членството си в Националната овцевъдна асоциация (НОА) като възможност за ефективното осъществяване на работещи бизнес инициативи в своите стопанства, с целенасочената делова програма на браншовата организация през следващите два месеца. Началото й беше поставено на 16 септември т.г. в Чирпан на срещата на Управителния съвет на НОА с нейни редови членове от различни региони на страната.

„Целта ни е институционалното укрепване на браншова организация като партньор и коректив на политиката в сектора, за изготвяне на визия и средносрочен план за действие в него и за цялостната земеделска политика у нас. Дейностите и мероприятията ни се подкрепят от Фондация „Америка за България“, която застава зад инициативи, насочени към постигане на жизнена и просперираща икономика“, обяви председателят на НОА зооинж. Бисер Чилингиров пред аудиторията на дошлите на срещата в Чирпан 12 души от Управителния съвет и 25 редови членове от различни региони на браншовата организация в страната.

Загърбили злободневието, овцевъдите се вслушаха в стойностните експертни разяснения на доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика, фокусирани върху възможностите на новите схеми при обвързаната подкрепа на овцевъдството, субсидиите за хуманно отношение към животните. Актуален акцент беше и съветът му да не стигат до самоцелно развъждане на местни породи и на стада под селекционен контрол, преследвайки единствено и само по-високото субсидиране, чието време изтича в недалечната 2020 г. Призивът му да намерят сили и воля „да се вземат сами в ръцете си“ и да се сдружават, използвайки възможностите на мерки, подпомагащи организации на производителите от новата Програма за развитие на селските райони, беше с определен отзвук сред овцевъдите.

„Като най-голямото обединение не само на овцевъдите, но и сред останалите съсловни животновъдни организации, дойде времето да се опитаме да превърнем пожеланието за обединяване и сдружаване в действено решение за постигане на успех и благополучие“, заяви председателят на НОА на срещата в Чирпан. Като равносметка от нея, овцевъдите си обещаха „да поставят началото на един нов тип сдружаване, който е доказал в световната практика устойчивите си резултати и няма причина да не успее и у нас. Ние не вярваме, че условията сега у нас са по-лоши, отколкото са били в света преди 100 години, така че от материална гледна точка не виждаме пречки. Ако има такива, те са в нагласите и скептицизма, но и за тях има решение, защото всеки човек изконно е заложен да вярва и да се надява, а другото му състояние е неестествено“, сподели за „Агро. бг“ Бисер Чилингиров. Воден от мотивите на проведената среща той обобщи посланията си на председател на браншовата организация, визирайки първо, че „НОА остава консолидирана и единна и предприема действия, за да укрепи своите структури, като изгради регионални координационни центрове. Те трябва да подпомагат УС и Председателя, както и да се грижат за привличане на нови членове, организационно осигуряване и по-добра комуникация между УС и отделните членове“. За животновъдите в сектора вече е ясно, че пътят за реализиране на икономическия потенциал от овцевъдството е единствено в техни ръце. „Всички ние имаме много общи проблеми, което ни кара да бъдем заедно и ни задължава да развием и разширим нашите контакти. Затова искаме да поставим начало на нов тип сдружаване, което ще помогне да капитализираме изгодите от дейността, а това ще стане чрез вертикално сдружаване и партниране. Поставяме си за цел да постигнем не производствени, а маркетингови обединения и по този начин НОА да се превърне не само в браншова организация, защитаваща интересите на овцевъдите, но и с възможности членовете й да влязат в бизнес структурите на организацията. Те, от своя страна, ще развият и дадат най-добрите пазарни условия на нейните членове като производители. За нас индивидуалният път на развитие не е решение и не кореспондира с бъдещето на сектора. В следващите месеци ще предприемем конкретни стъпки за създаване на овцевъдни организации на производителите, разчитайки на съществуващите възможности на европейските фондове. А това определено ще ни помогне за привличане на същински професионален мениджмънт в българското овцевъдство“, убеден е председателят на браншовата организация. Желание и преследвана цел на нейните членове ще бъде и производството на българско бяло саламурено сирене, което в годината на географските означения в България да стане една от храните ни със защитено географско указание.

Членът на Контролния съвет на браншовата организация Чавдар Дохчев, собственик на овцеферма в с. Малко Дряново на Старозагорската община Братя Даскалови, призова колегите си да подкрепят финансовата кондиция на НОА, като заплащат редовно членския си внос от 50 стотинки на овца годишно.

Втората от срещите на браншовата организация ще се проведе в Хасково, като семинарите й в страната, ще приключат до края на месец октомври.

Автор: Мариела Илиева

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.