1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Овцевъдите ще получат 5 млн. лв. компенсация заради високите цени на горивата

Овцевъдите ще получат 5 млн. лв. компенсация заради високите цени на горивата

Снимка:

Това заяви министър Найденов по време на откриването на първия Национален събор на овцевъдите в село Арбанаси

Овцевъдите ще получат 5 млн. лв. компенсация за високите цени на горивата, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на откриването на първия Национален събор на овцевъдите в село Арбанаси.

Той информира, че арабският пазар е отворен за внос на овце, също има и търсене от страна на руския и европейския пазар на български овце. Европейският съюз внася 64 на сто от овцете от трети страни като Нова Зеландия, пише econ.bg.

Найденов допълни, че МЗХ е отпуснало 50 хил. лв. на Националната асоциация на овцевъдите и на Националната асоциация на млечните овце за изложението. Овцевъдите са получили по 15 евро на глава добитък, а по информация от румънските овцевъдни синдикати, техните овцевъди са получили по 9 евро на глава.

В изложението участваха 40 изложители с над 700 овце, както и изложители на агнета, кочове, кучета и коне. Представиха се също и млечни, месни продукти и деликатеси от овце.

В откриването на Националния събор участваха председателят на комисията по земеделие и гори Десислава Танева, зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, областният управител на Велико Търново Пенчо Пенев, кметът на Велико Търново Даниел Панов, депутати от политическа партия ГЕРБ и синдиката на овцевъдите на Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.