1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Овцевъдите ще се присъединят към протеста на млекопроизводителите

Овцевъдите ще се присъединят към протеста на млекопроизводителите

Асоциацията настоява за държавна защита на млечния сектор

Националната овцевъдна асоциация ще се включи в протеста на млекопроизводителите срещу ниските изкупни цени, насрочен за 22 май край Димитровград. Това решение беше взето единодушно от управителния съвет на овцевъдите на заседание в Шумен. Асоциацията настоява за държавна защита на млечния сектор и предупреждава, че в противен случай започват масови фалити на животновъди, а българите ще бъдат принудени да купуват нездравословни храни от сухо мляко.   

Ниските изкупни цени обричат българския млечен сектор на фалит, предупредиха от националната овцевъдна организация. Управителният съвет на браншовата организация се събра на заседание в Шумен, за да вземе решение какви действия да предприеме в защита на дребните и средни животновъди.  В момента в България са наложени най-ниските изкупни цени на млякото в цяла Европа, заявиха разгневените овцевъди, които обвиняват за това мандрите и преработвателите.  В Южна България литър овче мляко се изкупува за 98 стотинки, докато в съседна Гърция е 1,20 евро, посочи Васил Илиев от Панагюрище, който се чуди как да спаси фермата си със 700 животни.

След много спорове и предложения за радикални стачни действия, управителният съвет на овцевъдната асоциация реши да се включи в протеста на млекопроизводителите на 22 май, за да разберат управляващите колко сериозен е проблемът. 

Бисер Чилингиров заяви, че ниските изкупни цени са престъпни не само защото ликвидират животновъдството, а и заради масовото използване на сухи млека в продуктите. 

Овцевъдите предупредиха, че след техния фалит ще изчезнат и всички преработватели, които работят с истинско мляко, а на пазара ще останат само продукти със заместители. Ако държавата не предприеме мерки в защита на българските животновъди, протестите ще продължат, заявиха от националната овцевъдна асоциация. 

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.