1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ОТКРИХА АГРА 2020

ОТКРИХА АГРА 2020

Селскостопанската международна изложба събира бизнес, наука и власт на едно място

В Пловдив започна Международната селскостопанска изложба АГРА 2020. Форумът се утвърди като най-голямото икономическо събитие за агробизнеса в Югоизточна Европа, като привлича водещи производители и търговци. Представят се продукти и услуги пред повече от 40 000 посетители всяка година. Изложбата е предпочитана от фермерите заради възможността да се информират за най-новото от техника и инвентар в сектора, както и да обменят идеи и опит. АГРА се организира под егидата на Министерството на земеделието,  храните и горите.

Промените в климата са основен акцент на деловата програма в рамките на изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“, които ще се проведат от днес до 23 февруари 2020 г. в Пловдив, заяви по време на откриването главният директор на Международния панаир д-р Иван Соколов. „Участниците от Селскостопанската академия ще предложат иновативни решения и разработки в борбата с климатичните аномалии и замърсяването на почвите. Тази година участват на 650 фирми от 30 държави“, добави д-р Соколов.

Председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Мартин Банов представипредстоящите семинари, които ще проведат от Академията по време на мегаизложението. Негова лекция ще бъде по доклад „Новите зелени приоритети в Общата селскостопанска политика, научни подходи и иновативни решения, свързани с адаптиране към климатичните промени и намаляване на вредните въздействия върху околната среда“. "В изложбата за иновации, която се провежда за поредна година има 40 участници със своите иновативни решения в най-различни области, като една не малка част от представените експонати са дело на институти от Селскостопанската академия. Смятам, че това, което представяме на земеделските стопани е иновативно и модерно и ще намери приложение в бизнеса“, коментира председателят на Селскостопанска академия.

Агенцията по лозата и виното също взе участие по време на откриването на 5-дневното изложение. „Работим по направленията за подпомагане и развитие на лозаро-винарския бранш с усилени темпове. А именно – средства за нови лозови насаждения и технологично обновяване на винарските предприятия, за застраховане на реколтата, за промотиране на продукцията, която сме произвели. Създали сме и една антикризисна мярка – ако се наложи резитба „на зелено“, тоест ако има прогноза, че пазарът ще бъде пренаситен с грозде, стопанинът по-рано от гроздобера може да се включи в тази мярка и да получи обезщетение“, съобщи изпълнителният директор на Агенцията инж. Красимир Коев.

Силен акцент тази година е поставен и върху животновъдния сектор. Андрей Чалъков, член на Борда по говеждо и агнешко месо, заяви че по време на изложението ще представят само мъжки разплодни животни, като част от тях са внос. „Представяме шестте най-популярни месодайни породи в света – имаме Хайленд и Галоуей също, които са за високопланинско отглеждане. Най-тежкото животно е 1028 кг. Животните ще дефилират в ринг, за да може всеки от вас да види животните в движение. Фермите изложители са от всички краища на България.“

26 събития включва съпътстващата програма в Пловдив. Експозициите може да се разгледат от 9 до 18 ч., в неделя – до 14 часа.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.