1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Парите за компенсация на животновъдите в Бургаско ще бъдат отпуснати от БАБХ и ДФЗ

Парите за компенсация на животновъдите в Бургаско ще бъдат отпуснати от БАБХ и ДФЗ

Сумите, които държавата се очаква да изплати за унищожените в огнището на болестта животни, са около 2 млн. и 400 хил. лв

Компенсации ще има за всички животновъди на територията на област Бургас. Като финансовото подпомагане ще бъде различно в зависимост от претърпените щети. Най-общо то ще протече на три нива – първо ще бъдат обезщетени стопаните в засегнатите от шап райони, второто ниво обхваща 10 - километровата зона около огнищата на шап и на трето място компенсациите ще са за животновъди, които не могат да осъществяват търговия с животни и продукция заради рестриктивните ветеринарномедицински мерки. Няма да се налага животновъдите да подават документи за обезщетенията, тъй като в момента служители на Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Областна администрация съставят списъци на засегнатите стопани и броя на животните, които притежават.

Сумите, които държавата се очаква да изплати за унищожените в огнището на болестта животни, са около 2 млн. и 400 хил. лв. – от БАБХ, а за компенсиране на загубите от продажба на мляко, месо и месни продукти между 6 и 10 млн. лв., които ще дойдат от Фонд „Земеделие”. Компенсирането на животновъдите трябва да започне най-късно до две седмици.

В случай на засечени свободно движещи се животни, въпреки забраната, те ще бъдат конфискувани и умъртвявани по хуманен начин. Обмисля се и издаване на заповед за по-засилен контрол върху дърводобива и движението на дървосекачи в Странджа, с което да се избегне пренасяне на заразата. Мерките за денонощна охрана на контролните пунктове, постоянни проверки и обходи от органите на реда остават в сила. Остава и намерението за изграждане на ветеринарномедицинско съоръжение по границата с Република Турция, което да спре преминаването на диви животни, преносители на болестта, в територията на България.

Като основен приоритет се очертава и изготвянето на специална програма, която да заработи в посока съживяване и насърчаване развитието на засегнатите райони, веднага след като бъде овладяна сегашната ситуация с шапа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.