1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Първоаприлска стачка готвят животновъди

Първоаприлска стачка готвят животновъди

От миналата година досега животновъдството се е свило с 19-20 на сто

Поради задълбочаващата се криза в животновъдството, фермери заплашиха, че ще излязат на протести на 1 април. Това съобщи на пресконференция в четвъртък Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България предаде mediapool.bg.

Синапов обвини новите управляващи, че продължават с действия, които ще заличат сектора. Животновъдите искат в най-скоро време среща с премиера и с министъра на финансите като заявиха, че формата на протеста им ще бъде обявена допълнително.
От миналата година досега животновъдството се е свило с 19-20 на сто, има кризисен щаб в агроведомството, но нищо кризисно не са решили, а продължава бавеното на стари плащания от миналата година, заяви млекопроизводителят Господин Господинов.

Сред неполучените пари са и 3.6 млн. лв. европейски помощи за млечното животновъдство. Все още не са обявени процедурите за кандидатстване за предвидените 15 000 евро субсидия по програмата “де минимис“ за стопанство, оплакаха се животновъдите. Те обаче уточниха, че проблемът не е свързан само със задълженията, а с това, че липсва стратегия за развитието на сектора. От Министерството на земеделието и храните заявиха, че окачват всеки момент да бъде публикувана в Държавен вестник Наредбата за условията и реда за прилагане на специфичната мярка за подпомагане на пазара в сектора на млечните продукти, по която ще бъдат изплатени 3,6 млн. лв., гласувани от ЕК в края на месец декември.

Една от мерките за подобряване на млечния сектор е отправеното към ЕК искане за включване на българските млечни продукти в списъка за експортни субсидии и в четвъртък в Брюксел е гласуван проект за регламент, включващ българския кашкавал от овче, козе или краве мляко в тарифната номенклатура на ЕС. За помощта “де минимис“ за подпомагане на млечния сектор се очаква одобрение от страна на Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.