1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петър Николов: Ръководството на земеделското ведомство работи без визия

Петър Николов: Ръководството на земеделското ведомство работи без визия

Липсва управленска програма, която да е съгласувана с представителите на отрасъла

Първата задача на министъра на земеделието е да защитава всички земеделски производители. Това каза в интервю за Информационна агенция КРОСС Петър Николов, бивш директор на Националната служба „Растителна защита”, която от началото на годината е част от мегаагенцията по безопасност на храните. Според него ръководството на земеделското ведомство работи без визия, без програма и решава проблемите по „пожарникарски”.

„Първата задача на министъра на земеделието е да защитава всички земеделски производители. Това дали те одобряват дейността му и работата на министерството като цяло, е именно плодът на неговите усилия. Досега земеделците одобряваха Мирослав Найденов, но вече не го одобряват. Следователно, има  някакъв проблем в работата на министъра и на експертите около него”, зави Петър Николов. 

Проблемът, според него, е в липсата на управленска програма, която да е съгласувана с представителите на отрасъла.  „Въз основа на изпълнението й след това може да се направи оценка за работата на министъра. Тъй като такава програма няма, липсват и критерии, по които може да се оцени неговата работа. Оттук-нататък нещата стават, така да се каже, „пожарникарски”. Днес се случва това – идва пожарникарската група от Министерство на земеделието, намираме отнякъде пари и запушваме дупката. След това не се прави някакво целенасочено усилие, а се продължава с решаване на проблемите ден за ден", посочи бившият шеф на службата за растителна защита. 

Според Николов, отпуснатите за зеленчукопроизводителите 25 млн. лв. са крайно недостатъчни и държавата трябва да намери начин, по който да стимулира търговците на едро да купуват тяхната продукция.

Това нещо се случва в някои страни членки като част от субсидията, от която земеделските производители спокойно биха могли да се откажат, бъде пренасочена към търговците, обясни той. „Това има двоен ефект, защото ще се стимулират и търговците, които изкупуват българската продукция, официално, с фактура, като по този начин ще се избегне черната търговия без фактури и държавата ще повиши събираемостта. Сега част от стоките се търгуват без фактури и без да се плаща ДДС за тях. По този начин се ощетява бюджетът”, обясни експертът.

„Има много и различни икономически лостове, които могат да подобрят тази събираемост, а не само да увеличаваме едно или друго нещо. За съжаление, в министерството няма виждане за изграждането на такава система. Може би няма и заинтересованост”, каза в заключение Петър Николов. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.