1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева: Българите казаха “не” на преход безкрай!

Петя Ставрева: Българите казаха “не” на преход безкрай!

ПП Обединени земеделци проведе брифинг във Варна

„България преживява икономическа и политическа криза, но най-тежка е кризата на доверие към институциите“, заяви на брифинг във Варна председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева като коментира ситуацията в страната. В Морската столица тя се срещна с местни зърнопроизводители,  животновъди и граждани и участва в дискусия за проблемите в земеделието. 

„Вече 23 години България прави крачка напред, а след това – две назад. Това забави развитието на държавата и превърна гражданите в заложници на монополите и олигархията у нас. Времето на обещанията и на политическите оправдания свърши. С протестите си хората заявиха, че не искат преход без край“, коментира недоволството на българите тя. Сънародниците ни в цялата страна казаха "не" на монополите и на техните покровители в няколко български правителства и се обявиха  против ниския стандарт на живот, каза Ставрева.

Според нея в служебното правителство нe трябва да има лица, задкулисно обвързани с монополите, както и фигури от прехода. Освен да подготви изборите, служебното правителство има и важната задача да заработи в интерес на българските граждани и това бързо да се усети от обществото.

„Гражданският контрол в местното управление и в държавните институции трябва да стане факт и да държи на светло работата на отделните власти. Така ще бъдат пресечени корупционните практики, които сриват имиджа на страната”, каза Петя Ставрева.

Тя коментира и новия програмен период в ЕС и предизвикателствата пред родната администрация и пред българските производители. „Години наред работим с европейските фондове, а България все още не е усвоила голяма част от европарите. Основната мисия на Програмата за развитие на селските райони  не се реализира - противодействие на обезлюдяването и създаване на алтернативен поминък в малките населени места. Все повече наши сънародници напускат родния край, а след това и страната в търсене на препитание зад граница. Липсата на адекватна политика за развитие на регионите и на земеделското производство води до фалити и срив на доходите за много българи. В същото време европейските средства са реална възможност да подкрепим дребния и средния бизнес, фермерите, общините. Идва нов програмен период в ЕС след 2014 г. и производителите трябва да се подготвят за новите изисквания, които Брюксел налага. За съжаление много от стопаните не разполагат с необходимата информация поради пропуски в работата на администрацията”, посочи Ставрева.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.