1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева: Българите казаха “не” на преход безкрай!

Петя Ставрева: Българите казаха “не” на преход безкрай!

ПП Обединени земеделци проведе брифинг във Варна

„България преживява икономическа и политическа криза, но най-тежка е кризата на доверие към институциите“, заяви на брифинг във Варна председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева като коментира ситуацията в страната. В Морската столица тя се срещна с местни зърнопроизводители,  животновъди и граждани и участва в дискусия за проблемите в земеделието. 

„Вече 23 години България прави крачка напред, а след това – две назад. Това забави развитието на държавата и превърна гражданите в заложници на монополите и олигархията у нас. Времето на обещанията и на политическите оправдания свърши. С протестите си хората заявиха, че не искат преход без край“, коментира недоволството на българите тя. Сънародниците ни в цялата страна казаха "не" на монополите и на техните покровители в няколко български правителства и се обявиха  против ниския стандарт на живот, каза Ставрева.

Според нея в служебното правителство нe трябва да има лица, задкулисно обвързани с монополите, както и фигури от прехода. Освен да подготви изборите, служебното правителство има и важната задача да заработи в интерес на българските граждани и това бързо да се усети от обществото.

„Гражданският контрол в местното управление и в държавните институции трябва да стане факт и да държи на светло работата на отделните власти. Така ще бъдат пресечени корупционните практики, които сриват имиджа на страната”, каза Петя Ставрева.

Тя коментира и новия програмен период в ЕС и предизвикателствата пред родната администрация и пред българските производители. „Години наред работим с европейските фондове, а България все още не е усвоила голяма част от европарите. Основната мисия на Програмата за развитие на селските райони  не се реализира - противодействие на обезлюдяването и създаване на алтернативен поминък в малките населени места. Все повече наши сънародници напускат родния край, а след това и страната в търсене на препитание зад граница. Липсата на адекватна политика за развитие на регионите и на земеделското производство води до фалити и срив на доходите за много българи. В същото време европейските средства са реална възможност да подкрепим дребния и средния бизнес, фермерите, общините. Идва нов програмен период в ЕС след 2014 г. и производителите трябва да се подготвят за новите изисквания, които Брюксел налага. За съжаление много от стопаните не разполагат с необходимата информация поради пропуски в работата на администрацията”, посочи Ставрева.

Европа променя осезателно Общата селскостопанска политика и българските фермери трябва да бъдат информирани за новите условия при изплащане на парите от ЕС, каза тя. Петя Ставрева акцентира на промените, свързани с въвеждането на горна граница за субсидиите, “зелените плащания”,  подкрепата за младите производители и ролята на браншовите организации. Тя заяви още, че България има условия за развитие на еко- и биоземеделие, което е пазарна ниша и трябва да се реализира.

Свилен Радев, зърнопроизводител от община Аврен, посочи, че проблемите в селскостопанския сектор са много и остават неразрешени, въпреки обещанията на правителството. Все още не е решен проблемът с акциза на горивата, а в държавния бюджет не са предвидени национални доплащания, посочи той. Според него в служебното правителство министър на земеделието трябва да бъде излъчен от самите земеделските производители.

„Проблемът е, че управляващите се грижат много повече за спазване на изискванията на ЕС, отколкото за хората”, каза Петър Атанасов, земеделски производител и областен председател на Обединени земеделци в Шумен. Според него има нещо сбъркано в системата у нас, тъй като “субсидиите се дават, за да произвеждаме и цената да пада, а в България това не се случва”. Той коментира и липсата на адекватна политика за подкрепа на животновъдството у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.