1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева се срещна с животновъди от Кресна и региона

Петя Ставрева се срещна с животновъди от Кресна и региона

Снимка:

Средствата от европейските фондове продължават да бъдат мираж за земеделските производители

„Животновъдството е в сериозна криза и много от нас за застрашени от фалити!”, алармираха представители на бранша от Кресна и региона.  Те дискутираха проблемите в сектора на среща тази събота, 28 януари, с председателя на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева, зам.-председателя Георги Каркъмов и членове на националното ръководство на партията.

Стопаните споделиха, че през годините са получавали прекалено много обещания, които обаче не се изпълняват. Санкциите, налагани на животновъдите заради неуредици с т. нар. допустим слой, са един от големите проблеми, който продължава да няма решение. „Обработваемата земя в нашия район е разпокъсана, мерите и пасищата, които стопанисваме – ту попадат в допустимия слой, ту са извън него”, заявиха животновъдите.

Те поискаха съдействие от представителите на Обединени земеделци за законодателна промяна, с която да се промени срокът за отдаване на общинска земя на животновъдите за повече от една година. Сега, по думите им, те сключват договори година за година, което не е добро решение за бранша. Средствата от европейските фондове продължават да бъдат мираж за животновъдите от Кресненския регион. Въпреки шумните рекламни кампании на Министерството на земеделието парите от европрограмите  не стигат до нас, заявиха още фермерите.                                                                     

Оказа се, че от присъстващите над 60 животновъди нито един не е реализирал проект по Програмата за развитие на селските райони. Те нямат и достатъчно информация за възможностите за кандидатстване за допълнително европейско финансиране. Европейските пари трябва да стигнат до всички български граждани, включително и до вас от кресненския регион, каза от своя страна председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева. Тя подчерта, че това трябва да става по най-краткия път, без излишна бюрокрация и прекалена бумащина.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.