1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева: Време е за превантивни решения в защита на българското розово масло

Петя Ставрева: Време е за превантивни решения в защита на българското розово масло

През последните месеци в Европейския съюз се обсъжда забрана на цели категории широко разпространени, но вредни за здравето химични субстанции

Българската роза е визитната картичка на страната ни. Българското розово масло е уникален продукт, който трябва да браним с всички средства и дори при най-малко съмнение, че някои се опитва да прокарва ограничения в ущърб на родните розопроизводители, трябва да реагираме незабавно като държава и като общество, категорична е Петя Ставрева, председател на Обединени земеделци.

През последните месеци в Европейския съюз се обсъжда забрана на цели категории широко разпространени, но вредни за здравето химични субстанции. Но предложението на Европейската комисия за нов подход на разглеждане на етеричните масла е сериозен сигнал, които изисква незабавна реакция, посочва Петя Ставрева.

Според нея българските институции и нашите представители в европейските институции трябва незабавно да се противопоставят на тези промени в законодателството, който ще имат силно негативни последиците върху производството и реализация на българското розово масло.
Не трябва да подценяваме документа, предвиждащ ограничения в рамките на мащабна ревизия на европейското законодателство за химическите продукти, защото е становище на официална институция в ЕС. Той е тревожен сигнал за лобиране на високо ниво в евроинституциите и препоръките в него не бива да се омаловажават. Време е за превантивни мерки днес, за да не стане утре прекалено късно, смята лидерът на Обединени земеделци.  

Абсурдно е от една страна Европа да подпомага производството на рози и на етерични масла, а от друга да ограничава пазарната им реализация чрез рестрикции за влагане на продуктите в производството, категорична е Петя Ставрева.

Обединени земеделци съвместно с розопроизводители подготвяме писмо до Европейската комисия, с което аргументирано се противопоставяме на предложените промени в законодателството в ущърб на българското розово масло, посочи тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.