1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Петя Ставрева заряза ритуално лозята в масивите край Радилово

Петя Ставрева заряза ритуално лозята в масивите край Радилово

Производството на грозде е традиционен поминък за много от стопаните в района

“Денят на Трифон Зарезан е обичан български празник, преминал през хилядолетната  история на Радилово с любовта на хората тук към плодородната земя, дарила ни с ароматно грозде и с божествената напитка с ухание на плодове и слънце.” С тези думи председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева приветства винарите и лозарите.        
 
Тя и зам.-председателят на партията инж. Емил Йончев, заедно с кмета на родопското село – земеделецът Благой Харизанов и представители на общинските организации на Обединени земеделци от област Пазарджик зарязаха на 14 февруари ритуално лозята в масивите край Радилово.

Събитието уважиха и народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова, кметът на община Пещера Николай Зайчев и общински съветници. Сред гостите бе и председателят на Националното обединение на младите фермери в България Венцислав Петков.

Благой Харизанов и Николай Зайчев поздравиха жителите и гостите на Радилово с празника и пожелаха здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино.

 “Лозарството е един от важните отрасли за Радилово. От средата на миналия век селото има 2 500 декара лозя. Производството на грозде е традиционен поминък за много от стопаните тук и в община Пещера, известна със своите отлични вина.

Председателят на Обединени земеделци подчерта, че “България има добри традиции в производството на хубаво грозде и качествени вина и е време те да достигнат до повече пазари по света. Изкупните цени на гроздето трябва да покриват разходите и да мотивират производителите”.

Ритуалното зарязване на лозята е почит към вашия труд и очакване за една много добра реколта през есента, каза Петя Ставрева и честити празника на лозарите и винарите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.