1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пивоварите очакват топлото лято да вдигне продажбите в страните с развит летен туризъм

Пивоварите очакват топлото лято да вдигне продажбите в страните с развит летен туризъм

Свиването на производството е незначително - 0,7% през 2010 г. спрямо 2009 г.

402 млн. хектолитра бира са били произведени през миналата година в страните от Европейския съюз, Норвегия, Турция, Швейцария и Хърватия. Тези предварителни данни бяха представени по времена на провелата се преди дни в Малта годишна среща на пивоварите от Европа, съобщи Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България, пише Investor.bg.

Консумацията на бира на Стария континент е достигнала 362 млн. хектолитра, износът за трети страни е бил 72 млн. хектолитра, а вносът от трети страни е достигнал 43 млн. хектолитра. 

Според европейските пивовари вече се преодолява спадът от кризата. Свиването на производството е незначително - 0,7% през 2010 г. спрямо 2009 г., но все пак се отчита около 4% намаление на консумацията. Подобно намаление на произведената и изпитата бира бе отчетено миналата година и в България, припомнят от браншовия съюз.

„Пазарът се стабилизира. В резултат на това се наблюдава леко увеличение на пряката и непряка заетост в сектора“, отчита Радомирова. Тя коментира, че в момента е изключително важно да се подобри състоянието на ХоРеКа пазара (хотели и ресторанти).

Пивоварите очакват топлото лято да вдигне продажбите в страните с развит летен туризъм, независимо от кризата в някои средиземноморски държави.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.