1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-малка реколта от праскови и нектарини в ЕС

По-малка реколта от праскови и нектарини в ЕС

Средната цена на тон праскови е по-висока от миналогодишната

Реколтата от праскови и нектарини в Европейския съюз слабо намалява и се оценява на 2.9 милиона тона и 200 хиляди тона съответно за двата вида плод. Динамичното потребление осигурява добри цени.

Според анализатори, състоянието на реколтата се определя от няколко фактора. Добивите ще бъдат малко по-ниски заради неблагоприятното разпределение на студените дни между зимата и есента. Климатичните условия - бури и ветрове през юни в някои райони -  също са допринесли за по-слабата реколта. Добивите се понижават, но няма сериозни проблеми с качеството, а времето е благоприятно за прибиране и потребление на плодовете. 

Пазарът е динамичен, като цените остават високи за сезона. Според експерти, ситуацията е по-различна от миналата година, когато заради лошото време част от реколтата е останала неприбрана. Сега има известен недостиг на някои видове на пазара. Средната цена на тон праскови е по-висока от миналогодишната. Най-големите доставчици на европейския пазар са Испания, Италия, Франция и Гърция. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.