1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-малко сол, захар и мазнини ще има в хранителните стоки, произведени в Испания

По-малко сол, захар и мазнини ще има в хранителните стоки, произведени в Испания

Новите рецептури трябва да гарантират, че храните няма да са с по-висока калоричност

По-малко сол, захар и мазнини ще има в хранителните стоки, произведени в Испания. За това се споразумяха 500 компании от бранша и правителството в Мадрид, в лицето на здравното министерство.

До 2020 година в над 3500 продукта, произведени в Испания, трябва да има с 10 процента по-малко допълнително вложени сол, захар и мазнини, в сравнение със сегашното им съдържание, се казва в подписаното споразумение, представено от министъра на здравеопазването, социалните служби и равноправието Долорес Монсерат. Освен това новите рецептури трябва да гарантират, че храните няма да са с по-висока калоричност.

За Монсерат споразумението с представителите на хранителната промишленост е важна крачка за защитата на потребителите в страната. То ще има голям принос в борбата с най-големите здравни проблеми на испанците – диабет, сърдечно-съдови и ракови заболявания. В бъдеще не само продуктите, които потребителите консумират у дома, ще бъдат по-здравословни, но и тези, предлагани в заведенията. За целта Мадрид ще отпуска и допълнителни средства, с които да подкрепи въвеждането на нови технологии в производството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.