1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-слаба ще бъде реколтата от орехи през тази година

По-слаба ще бъде реколтата от орехи през тази година

Причина за това са неблагоприятните климатични условия

По-слаба ще бъде реколтата от орехи през тази година в сравнение с предишната. Причина за това отново са неблагоприятните климатични условия.

„Дъждовете, особено в началото на пролетта – април и май, когато е масовият цъфтеж на ореховите сортове се отразиха неблагоприятно, тъй като възпрепятстваха доброто опрашване. Поради това се очаква реколтата да бъде по-слаба. Известно е, че орехът се опрашва от вятъра, за разлика от повечето овощни видове, които се опрашват, чрез пчелите“, обясни за АГРО БГ доц. д-р Валентина Божкова от Института по овощарство в град Пловдив.

Дъждовете са предпоставка за увеличаване на гъбните и бактериалните заболявания по растенията.

„Ако стопаните не извършат на време растителнозащитните си пръскания може да се окаже проблем и дори да компрометират цялата реколта, а това може да има последствия и за следващата“, допълни доц. д-р Божкова.

Иванка Колевичина, агроном по растителна защита към Института по овощарство в Пловдив, посъветва стопаните как да предотвратят нежеланите последствия:

„Основното правило в растителната защита е да се започне с късно есенните третирания и ранно пролетните. Ако не се спазят тези условия борбата в последствия започва да става все по-трудна“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.