1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-високи цени на лавандуловия разсад в Добруджа

По-високи цени на лавандуловия разсад в Добруджа

Изминалата стопанска година се оказа много добра за производството на лавандула в региона

Засиленият интерес към отглеждането на лавандула в Добричка област доведе и до по-високи цени на разсада. Двойно повече струва стрък от ароматната билка в момента, коментират производители. Високите добиви от лавандула през това лято станаха причина все повече производители от Добричка област да се насочат към отглеждането на етерично-маслената култура. Късната есен е моментът за приготвяне на разсад и залагане на нови насаждения. През последните 5 години разсада се е търгувал на цена 10-12 стотинки. Последните оферти през тази есен достигат до цена от 25 стотинки на стрък. Прогнозите са, че тази цена ще охлади ентусиазма на производителите, които виждат в лавандулата само бързата печалба. Завишената цена на разсада ще доведе и до по-голяма инвестиция за нови насаждения. Сеитбената норма за един декар е 2000-2200 стръка, т.е. около 500 лева. При новите цени на разсада сумата се удвоява.

Изминалата стопанска година се оказа много добра за производството на лавандула в Добруджа. През това лято стопаните от община Каварна поставиха рекорд като прибраха средно по 900 кг лавандула от декар – двойно повече в сравнение с добивите през 2014 г. По данни на ОД „Земеделие“ в Добричка област са реколтирани 4191 дка с лавандула. Само преди пет години площите с лавандула в целия регион са били пет пъти по-малко и то основно в общините Генерал Тошево и Балчик.

Освен бързата възвръщаемост на средствата, има и още една причина за навлизането на билката в Добруджа. Това са засушаването и високите температури, станали често явление през последните години.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.